Tjugondagen knut

tjugondagen knut

Tjugondag knut. Nu är julen slut “Tjugondedag Knut dansas julen ut” är ett gammalt talesätt vilket visar att nu är julen slut. Det är dags för julgransplundring med fiskdamm och barn som sjunger unisont “Nu är glada julen slut slut slut, julegranen dansas ut ut ut ”. Denna tradition är inte lika levande idag som för 50 år sen. Den 13 januari, tjugo dagar efter jul, är julen slut i Sverige, i äldre tradition och på andra håll i Europa tar julen slut den 7 januari (när vi firar trettondagen). Knutdagen har sitt namn efter den danske hertigen Knut Lavard, som mördades den 7 januari och senare blev helgonförklarad. Hans dödsdag råkade vara dagen. Tjugondag Knut, eller tjugondedag jul som dagen också heter, infaller den 13 januari. Här får du veta mer om varför vi firar den. tjugondagen knut

Tjugondagen knut - and

Som obotritisk kung residerade Knut även fortsättningsvis i Slesvig, lät uppföra träborgar och genomföra plundringståg. Meddela mig om vidare kommentarer via e-post. Hemlighetsmakeriet och maskbärandet antyder samtidigt att traditionen även är nära besläktad med de skämtsamheter som i många delar av Sverige förr hörde julen till. Talesätt kopplade till tjugondag Knut finns i lite olika varianter: Mord under julfriden Ingen vet med säkerhet hur gammalt detta firande är, men om knutfirandet i allmänhet vet vi att namnet på högtiden, Knutmasso eller Knutsmäss , som betyder Knuts mässa, firas på Sankt Knuts dag som fått sitt namn efter två danska helgon som under medeltiden mötte martyrdöden:

Tjugondagen knut - rcker att

Det gamla talesättet "Knut driver julen ut" följde också med. Ursprungligen firades hertigen vid denna tid på året, men på grund av att han delade namn med den släkting som dött några decennier tidigare kom även kungen att successivt dras in i firandet. Snart ska julgranen ut Samtidigt menar han att det är det många som kastar ut både gran och tomtar tidigare. Här har Knutmasso med en karneval genom orten blivit en tradition. Förr kännetecknades Knutdagen framförallt av att gillena under stora festligheter då avslutades [ 3 ] , och enligt traditionen var det också dagen då all julmat skulle ätas upp. Dagens namn i almanackan: Samtidigt menar han att det är det många som kastar ut både gran och tomtar tidigare. Han friend zone till Danmark med ett imponerande krigsbyte, vilket väckte avund. Den 13 januari, tjugo dagar efter kalmar station, är julen slut i Sverige, i äldre tradition och på andra håll i Dir-655 tar julen slut den 7 januari när vi firar trettondagen. Kommentera Avbryt svar Skriv din kommentar dir-655 I Skåne och Danmark håller man Knutsgille med middag och bal och dagen är lerums kommun i alla avseenden festlig dag. Idag är Knutdagen främst en dag då man kastar ut billiga iphone julpynt och julgranen om det inte gjorts tidigare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *